PAPRYKA CZERWONA PŁATKI - 0,25 KG

  • Dodaj recenzję:
  • Dostępność: produkt dostępny

  • Historia ceny
  • szt.
  • 10,48 zł

Papryka jest rośliną pochodzącą z Meksyku. Od XVI Wieku rozprzestrzeniła się w Europie, a dziś uprawiana jest na całym świecie.

Papryka ma zapach łagodny, aromatyczny, a smak w zależności od gatunku; korzenny, ostry a nawet bardzo ostry.

 

ZASTOSOWANIE: W farmacji ma zastosowanie do przygotowywania wywarów, nalewek, plastrów, wyciągów oraz do otrzymywania kapsaicyny. W kuchni używa się świeżej papryki słodkiej i ostrej, a jako przyprawy – wysuszonej i zmielonej. Paprykę dodaje się do zup, zwłaszcza pomidorowej i rybnej, do gulaszu, do wszystkich gatunków mięs, ryb, sosów, fasoli, kapusty i ryżu. Jest niezastąpiona przy wyrobie wielu rodzajów kiełbas oraz innych wędlin. Papryką przyprawia się również różne sałatki i przekąski.

Świeża papryka jest doskonała w sałatce razem z innymi warzywami. Jest smacznym dodatkiem do chleba, mięsa, różnych serów. Można ją konserwować osobno, jak również z innymi warzywami. Papryki nie należy wrzucać do rozgrzanego tłuszczu, ponieważ traci wtedy kolor, czernieje i gorzknieje.