IMBIR MIELONY - 1 KG

  • Dodaj recenzję:
  • Dostępność: produkt dostępny

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 24,62 zł brutto
  • szt.
  • 28,64 zł

Imbir jest rośliną pochodzącą z Azji Południowo – Wschodniej, Chin i Indii Zachodnich. W Europie jest znany od około 2.000 lat. Odgrywał znaczną rolę w handlu średniowiecznym.
Imbir ma aromat silnie korzenny, smak palący i korzenny.

ZASTOSOWANIE: Stosuje się go produkcji gorzkich likierów, np. benedyktynki, ponczów owocowych i soków, a w Anglii do produkcji piwa imbirowego. Jako przyprawy używa się suszonych kłączy całych, mielonych, kandyzowanych w cukrze lub marynowanych i polewanych syropem. U nas używa się imbiru do przygotowania sucharów (zwłaszcza w tradycyjnej kuchni słowackiej), budyniów, różnych słodyczy, cukierków, kompotu gruszkowego i dyni marynowanej. Dodaje delikatnego smaku zupie drobiowej, owocowej, mięsnej, fasolowej, ziemniaczanej, różnym sosom, potrawom z drobiu, wszystkim potrawom z ryżu. Imbirem zmieszanym z solą przyprawia się sery, potrawy mięsne, ryby, kury gotowane i warzywa. Imbir łagodzi smak pieczonego mięsa wieprzowego, szczególnie jednak nadaje się do kaczki pieczonej, mięsa mielonego i grzybów. Znany jest również ekstrakt imbirowy, zawierający aromatyczny olejek i ostre substancje żywiczne.