PAPRYKA OSTRA ASTRA - 1 KG

  • Dodaj recenzję:
  • Dostępność: produkt dostępny

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 20,74 zł brutto
  • szt.
  • 25,83 zł

Przyprawę zwaną „chili” uzyskuje się z niezwykle ostrych owoców papryki gałęziastej (chili) i papryki jagodowej. Gatunki te pochodzą z tropikalnych rejonów Ameryki. Chili po raz pierwszy poznali Europejczycy biorąc udział w wyprawie Kolumba do Indii Zachodnich. Lekarz biorący udział w tej wyprawie opisywał pożywienie tubylców oraz używaną przez nich przyprawę do ryb i ptaków nazywaną, „agi” lub „aji”. Chili jest to proszek otrzymywany najczęściej z mielonych owoców papryki gałęzistej (chili). Bywa też nazywany „pieprzem Cayenne”, od nazwy portu

 

ZASTOSOWANIE: Jako przyprawy używa się bądź świeżych owoców, bądź też suszonych i roztartych na proszek. Pod nazwą „chili” sprzedaje się przeważnie mieszankę, w której skład, oprócz papryki, wchodzi czosnek, majeranek, goździki, ziele angielskie, kminek, niekiedy również cebula. W przemyśle spożywczym ostra papryka stosowana jest do przygotowywania konserw warzywnych i mięsnych, wędlin, konserw rybnych i mieszanek przyprawowych. Chili służy do przyprawiania mięsa z rusztu, sosów, mięsa wołowego, wieprzowego i ryb. Ma również duże zastosowanie w produkcji tabasco i innych specjalnych sosów typu chili. Można nim też przyprawiać groch, soczewicę, zupy mięsne i rybne, kaczki, gęsi i gulasz.