GORCZYCA CAŁA BIAŁA - 0.25 KG

  • Dodaj recenzję:
  • Dostępność: produkt dostępny

  • Historia ceny
  • szt.
  • 5,00 zł

Gorczyca biała, podobnie zresztą jak czarna, została do nas sprowadzona z rejonu Morza Śródziemnego. Historia jej uprawy jest bardzo stara. Były już uprawiane w starożytnej Grecji i Rzymie, za ich ojczyznę uważa się jednak Azję. Nasiona gorczycy białej są delikatniejsze w smaku niż nasiona gorczycy czarnej, które są wyjątkowo ostre, przypominające chrzan.
ZASTOSOWANIE: Nasiona gorczycy białej, całe lub mielone, służą do przygotowywania konserw. Olejek gorczycy stosowany jest w kosmetyce do wyrobu specjalnych mydeł leczniczych. Nasionami gorczycy przyprawia się kwaszone i konserwowe warzywa, grzyby, ryby, różne potrawy z warzyw, np. z białej i czerwonej kapusty, farsze mięsne, zupy itp. Mieloną gorczycę dodaje się do mięsa wołowego i wieprzowego, różnych rodzajów drobiu, gorących i zimnych sosów. Gorczyca stanowi również składnik gotowych mieszanek przyprawowych. Najważniejsze jednak jest jej zastosowanie w produkcji musztardy. Każdy producent osiąga inny smak musztardy dzięki różnym proporcjom dodawanych przypraw. Rozróżnia się jednak dwa podstawowe jej rodzaje – francuską i kremską. Musztarda kremska powstaje z mieszanki nasion gorczycy białej i gorczycy czarnej, grubo przemielonych lub roztartych. Wyraźny smak chrzanowy nadają jej nasiona gorczycy czarne.